Grootste klimzaal van Europa komt in Gent

Voor Klimzaal Bleau en in samenwerking met architectenbureau De Bouwerij, Molenschot Industriebouw en het Bulgaarse Walltopia verzorgt Archimedes nv de engineering van de grootste klimzaal van Europa. Het pand torent bijna 19 meter uit boven het maaiveld. Archimedes berekende en tekende de funderingen en de staalconstructie voor dit mooie ontwerp. Binnen enkele weken zal Molenschot Industriebouw uit Balen aan de bouw beginnen.
Men verwacht dat het complex tot de top vijf van de grootste klimstructuren in de wereld zal behoren. Opnieuw is Gent revolutionair.
De nieuwe klimzaal, die het resultaat is van de samenwerking tussen Klimzaal Bleau (privé) en de stad Gent (publiek), doet nu al verbazen. 3.500 m2 beklimbare oppervlakte. In Gent lachen ze niet met topsport. De bouw van het complex sluit naadloos aan bij de wens van de stad Gent om sporthoofdstad van Vlaanderen te worden.
Het complex, dat in volle glorie te bewonderen zal zijn op de oevers van de Blaarmeersen, moet een topvoorbeeld van stedelijke integratie worden. Geen enkele boom zal geveld worden voor de bouw van dit nieuwe pofzakmekka. Lode Vrancken van het architectenbureau De Brouwerij tekende het gebouw en wilde dat het gebouw zelf actief meewerkt aan het beperken van de eigen ecologische voetafdruk door zo weinig mogelijk energie te gebruiken.
Het nieuwe klimcentrum wordt ontegensprekelijk the place to be in de ruime omgeving van Gent. Het Bulgaarse Walltopia, dat eerder al verantwoordelijk was voor de bouw van Klimax II en de renovatie van Entre Ciel et Terre, kreeg de opdracht de klimmuur te bouwen. Of klimmuren, beter gezegd: een lengtezaal van 17 m, een kleinere technische zaal van 14 m, een 14m-lange buitenmuur, een boulderzaal, een overdekte buiten-boulderzaal op maat van (internationale) competities en een boulderzaal voor kinderen.

foto: De Bouwerij